Ledena torta sa malinama: Ukusan i brz slatkiš bez pečenja

po Senan Dervisevic

Ova osvežavajuća poslastica od malina i keksa prijat će svima. 

SASTOJCI

Za koru od keksa: 

malo ulja

100 g keksa sa bademima

100 g piškota

125 g mekanog maslaca

Za fil: 

750 g malina (može i smrznutih) 

12 listova želatina

150 g šećera

2 kesice vanilin šećera

4 kašike sirupa od malina

400 g sremskog sira

500 ml slatke pavlake

Priprema

1. Okvir za kolače (prečnika 26 cm) premazati uljem. Izdrobiti keks na sitno i umiješati maslac. Izgnječiti dobro i utisnuti na dno okvira za kolače. Staviti u frižider na 60 minuta.

2. Odmrznuti 450 g malina. Rastopiti želatin. Izmiješati u šerpi maline, šećer, kesicu vanilin šećera i sirup, i ostaviti 10 minuta da odstoji, zatim prokuhati i sačekati da se prohladi.

3. Želatin ocijediti i rastopiti u prokuhanim malinama, dok su još vrele. Staviti u frižider. Sir izmiješati sa kesicom vanilin šećera i umiješati u krem sa malinama. Hladiti krem još 20 minuta, dok ne počne da želira. Umutiti 400 ml slatke pavlake i umiješati u krem. Umiješati i preostale (smrznute) maline, rasporediti krem po kori od keksa. 

Hladiti više sati i tek onda skinuti prsten.