Ledeno zadovoljstvo: Sladoled od lješnika i čokolade

po Vasa kuharica

Sastojci:

60 g lješnika,

180 g čokolade za kuhanje,

4 jaja,

170 g meda,

325 g slatke pavlake,

1 kašičica ekstrakta vanile.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 165 stepeni. Pleh obložite pek papirom i rasporedite lješnike po njemu. Zapecite oko 10 minuta, ali pažljivo posmatrajte da ne zagore. Skinite kožicu koja se uhvatila na lješnicima, a zatim ih isjeckajte.
  2. Preko papira za pečenje stavite foliju pa rasporedite sjeckane lješnike po njoj. Otopite čokoladu na pari, pa je prelijte preko lješnika. Stavite u frižider da se malo ohladi, a kada se stegne, izlomite čokoladnu smjesu na komadiće veličine jednog zalogaja.
  3. Pleh veličine 20×20 cm obložite folijom. U manjoj zdjeli umutite žumanca pa dodajte med. U drugoj činiji čvrsto umutite bjelanca. U trećoj posudi dobro umutite slatku pavlaku i ekstrakt vanile pa pomiješajte s umućenim bjelancima. Na kraju spojite i žumanca sa kremastom smjesom pa dodajte i mješavinu čokolade i lješnika.
  4. Sipajte smjesu u pripljemljen  pleh i stavite u zamrzivač na najmanje 8 sati. Prije služenja, odvojite desert od folije pa isijecite na kocke ili vadite kugle kašikom za sladoled. Po želji ukrasite sjeckanim lješnicima ili rendanom čokoladom.

 

Preporučujemo