Sastojci:
800 g očišćenih lignji,
80 g gustina,
150 ml ulja,
300 g mladog luka,
1 kašika soja umaka,
1 kašika
naribanog đumbira,
1 čehno bijelog luka,
100 ml vina,
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika začina.
Priprema:
- Lignje narezati pa pomiješati sa škrobnim brašnom i pržiti na ulju u woku.
- Lignje pržiti na jakoj vatri, a zatim ih izvaditi na tanjir.
- Mladi luk očistiti i narezati na štapiće (4 cm).
- U wok dodati susamovo ulje, popeći nasjeckani mladi luk, dodati naribani đumbir, protisnuti bijeli luk, 1 kašiku začina i podliti vinom.
- Dodati još kašiku soja umaka.
- Vratiti lignje i kratko popeći.
Posluživanje: Poslužiti s dinstanom rižom.
Savjet: Susamovo ulje podnosi visoke temperature pa se koristi kod pripreme jela u woku. Kod pripreme jela u woku meso i/ili ribu uvijek treba uvaljati u neku vrstu brašna (ili panade) da bi ostalo izvana hrskavije, a iznutra sočno.