Sastojci:

800 g očišćenih lignji,

80 g gustina,

150 ml ulja,

300 g mladog luka,

1 kašika soja umaka,

1 kašika

naribanog đumbira,

1 čehno bijelog luka,

100 ml vina,

1 kašika susamovog ulja,

1 kašika začina.

Priprema:

  1. Lignje narezati pa pomiješati sa škrobnim brašnom i pržiti na ulju u woku.
  2. Lignje pržiti na jakoj vatri, a zatim ih izvaditi na tanjir.
  3. Mladi luk očistiti i narezati na štapiće (4 cm).
  4. U wok dodati susamovo ulje, popeći nasjeckani mladi luk, dodati naribani đumbir, protisnuti bijeli luk, 1 kašiku začina i podliti vinom.
  5. Dodati još kašiku soja umaka.
  6. Vratiti lignje i kratko popeći.

Posluživanje: Poslužiti s dinstanom rižom.

Savjet: Susamovo ulje podnosi visoke temperature pa se koristi kod pripreme jela u woku. Kod pripreme jela u woku meso i/ili ribu uvijek treba uvaljati u neku vrstu brašna (ili panade) da bi ostalo izvana hrskavije, a iznutra sočno.