Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Limunski biber za ukusnu piletinu

po Vasa kuharica 13/02/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim biberom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima bibera.

Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produžili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka – limunove korice, bibra i soli.

Limunski biber možete posipati po ribi prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne.

Sastojic: 5 velikih nešpricanih limuna, 40 g bibera u zrnu, 5 grama krupne morske soli.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na najmanju moguću temperaturu.

2. Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova.

3. Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu rernu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.

4. Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu s biberom i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.

5. U smjesu umiješajte krupnu so i stavite u željenu nepropusnu posudu.

biberLimunmorska so

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh