Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim biberom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima bibera.
Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produžili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka – limunove korice, bibra i soli.
Limunski biber možete posipati po ribi prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne.
Sastojic: 5 velikih nešpricanih limuna, 40 g bibera u zrnu, 5 grama krupne morske soli.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na najmanju moguću temperaturu.
2. Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova.
3. Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu rernu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.
4. Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu s biberom i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U smjesu umiješajte krupnu so i stavite u željenu nepropusnu posudu.