Ljetna zakuska

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g mladog kukuruza,

1 manja tikvica,

2 kašike putera,

kašika hladno cijeđenog maslinovog ulja,

2 glavice crnog luka,

2 čehna bijelog luka,

1/2 kašičice kumina,

1/2 kašičice korijandera,

2-3 lista nane,

četvrtina limuna,

kašičica morske soli i

biber po ukusu.

Priprema:

1. Na umjerenoj temperaturi u tavi zagrijte kašiku putera, dodajte maslinovo ulje, a zatim dodajte luk isječen na kockice i pola kašičice soli. Promiješajte, poklopite i ostavite pet minuta da omekša, povremeno promiješajte. Kad luk dobije zlatnu nijansu i postane hrskav, dodajte ostatak putera i tikvice isječene na kocke.

2. Promešajte i dinstajte oko 3 minuta, pa dodajte kukuruz, bijeli luk i još ostatak soli. Dinstajte dok zrna kukuruza ne postanu meka, povremeno promiješajte. Zatim začinite kuminom i korijanderom, promiješajte i krčkajte još oko 30 sekundi.

3. Tavu sklonite s ringle i dodajte listove nane, iscijedite limun i pobiberite po ukusu. Promiješajte i ostavite da odstoji 2 minute, pa opet promiješajte. Servirajte toplo kao predjelo ili laganu večeru.

Preporučujemo