Ova torta je jedna od najpoznatijihna svijetu i ujedno najpoznatija mađarska torta. Izumio je poznati mađarski kuhar, vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti, Jozef C. Dobos 80-tih godina 19. stoljeća.
Torta je kreirana s ciljem da dugo ostane svježa, ukusna i pogodna za transport, a u isto vrijeme trebala je zadovoljiti i njegove probirljive mušterije. Glazura, koja se sastoji od prženog šećera, postala je znak prepoznavanja ove torte. Ona sprečava isušivanje kora i fila. Upravo zbog okruglog oblika i šećerne glazure torta podsjeća na muzički instrument, a ujedno je i izgledom vrlo maštovita i privlačna.
Kore:
8 jaja,
8 kašika šećera,
8 kašika brašna.
Fil:
4 jajeta,
150 g šećera u prahu,
5 g vanilin šećera,
200 g čokolade za kuhanje,
250 g maslaca.
Šećerna glazura – grilijaž:
300 g šećera
Priprema:
- Kore: Mikserom umutiti bjelanca u čvrsti snijeg, a potom dodati 4 kašike šećera i opet sve čvrsto umutiti.
- Žumanca umutiti sa 4 kašike šećera dok smjesa ne posvijetli. Spojiti dvije smjese, najbolje je izmiješati žicom.
- Okrugli kalup za pečenje prekriti papirom za pečenje i uliti dio smjese, pa kore ispeći (mjera za jednu koru je grabilica srednje veličine).
- Fil: U posudi s duplim dnom za kuhanje na pari umutiti 4 jaja sa 150 g šećera u prahu te jednom vrećicom vanilin šećera dok masa ne postane gusta. Skinuti posudu s vatre i dodati čokoladu koja će se sama rastopiti u vrelom filu. Lagano miješati dok se čokolada ne otopi i sjedini s kremom.
- Pjenasto umutiti maslac i kada se masa dobro ohladi sve spojiti.
- Filovati kore sve do posljednje i na kraju staviti šećernu glazuru.
- Šećerna glazura – grilijaž: Šećer otopiti, preliti preko posljednje kore pa nožem premazanim maslacem napraviti šnite. Kod siječenja kolača je bitna brzina, pa nije loše imati pripremljeno nekoliko noževa s oštricom premazanom maslacem.
- Na kraju korice izravnati i tortu okolo namazati čokoladnom kremom.