Magazin “Azra” | Ideja za poslastice od šljive

po Senan Dervisevic

Sastojci:

1 kg šljiva

2 kašike naribanoga đumbira

2 šoljice šlaga

1 šoljica soli

¾ šoljice meda

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni, te unutra stavite napola narezane šljive. Pecite 15 minuta, dok šljive ne postanu skroz mekane, skoro vodenaste. Izvadite iz rerne i stavite u aluminijsku foliju da se ohlade 10 minuta.

Ubacite ih u blender zajedno s đumbirom, te miksajte dok ne postane mekana smjesa, a zatim dodajte šlag. Miksajte još 30 sekundi. Prebacite u zdjelu ili plastičnu posudu uz pomoć sita, kako zaostali komadići ne bi upali. Dodajte med.

Možete jesti odmah ili ostaviti još 2-3 sata u frižideru, kako biste dobili pravi sladoled.