Magazin ”Azra” | Kukuruz je kralj ljetne trpeze

po Senan Dervisevic

Kukuruz obiluje skrobom, vitaminima C i B, i odličan je za podizanje imuniteta i energije, piše Azramag.ba

Sadrži glukozu, saharozu, fruktozu, celulozu i bjelančevine, pa je pogodan za svakodnevnu ishranu. 

Kukuruz ima široku primjenu u kulinarstvu, jer može da se kuha, peče u rerni i griluje, melje u brašno, dodaje salatama, od njega se pravi čorba i razne poslastice. Ovo su naši prijedlozi kako ga spremiti ovog ljeta

PEČENI KUKURUZ

Sastojci:

kukuruz

puter, omekšao na sobnoj temperaturi

dimljena paprika

so

parmezan

vlasac


Priprema:

Kukuruz ispecite na vatri. Dok se peče, pripremite puter.

U omekšali puter ubacite nasjeckani vlasac, so i dimljenu papriku. Izmiješajte.

Dok je kukuruz još vruć premažite ga ovim aromatičnim puterom i po njemu posipajte parmezan.

Posipajte i sjeckanim vlascem, te poslužite.


SALATA S TJESTENINOM I KUKURUZOM