Magazin ”Azra” | U susret jeseni: Tikva na tanjiru

po Senan Dervisevic

Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane, piše Azramag.ba

Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuhanu, s njom ne možete pogriješiti. Ima sočno meso lijepe narandžaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti, te zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza… Preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu. Donosimo tri recepta pomoću kojih tikvu možete uvrstiti i na svoju trpezu.

PUNJENA TIKVA NA MEKSIČKI NAČIN

Sastojci:

1,5 kg Hokaido tikve

300 g mljevene junetine

Luk po želji

2 čehna bijelog luka

½ kašičice mljevene čili papričice

200 ml povrtnog temeljca

200 g rajčica

200 g kukuruza

1 paprika

10 maslina

100 g riže dugog zrna

100 g milerama

100 g ovčijeg sira

so, biber

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i stavite na stranu.

Tikvi odrežite vrh (poklopac s peteljkom), tako da je otvor dovoljno širok da je možete očistiti od koštica, mekanog dijela i vlakana (poklopac ne bacamo). Zatim je posolite iznutra i stavite na stranu.

U tavi, na vrućem ulju, pržite sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte iskoštene i na kockice narezane masline, mljevenu čili papriku, protisnuti bijeli luk, i čim zamiriše dodajte mljeveno meso, so i biber. Sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto.

Zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sjeckani paradajz, mladi kukuruz, mileram, kuhanu rižu, papriku i ovčiji sir narezane na kockice. Sve zajedno, začinite solju i biberom, nježno izmiješajte i premjestite u tikvu.

Napunjenu tikvu položite na lim za pečenje, prekrijte alu folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu, na 200 °C, 45-60 minuta odnosno, dok meso tikve ne omekša.

15-ak minuta prije kraja pečenja skinite foliju i tikvu poklopite odrezanim vrhom s peteljkom, te nastavite s pečenjem.