Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Magazin ”Azra” | U susret jeseni: Tikva na tanjiru

po Senan Dervisevic 23/09/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane, piše Azramag.ba. 

Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuhanu, s njom ne možete pogriješiti. Ima sočno meso lijepe narandžaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti, te zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza… Preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu. Donosimo tri recepta pomoću kojih tikvu možete uvrstiti i na svoju trpezu.

PUNJENA TIKVA NA MEKSIČKI NAČIN

Sastojci:

1,5 kg Hokaido tikve

300 g mljevene junetine

Luk po želji

2 čehna bijelog luka

½ kašičice mljevene čili papričice

200 ml povrtnog temeljca

200 g rajčica

200 g kukuruza

1 paprika

10 maslina

100 g riže dugog zrna

100 g milerama

100 g ovčijeg sira

so, biber

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i stavite na stranu.

Tikvi odrežite vrh (poklopac s peteljkom), tako da je otvor dovoljno širok da je možete očistiti od koštica, mekanog dijela i vlakana (poklopac ne bacamo). Zatim je posolite iznutra i stavite na stranu.

U tavi, na vrućem ulju, pržite sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte iskoštene i na kockice narezane masline, mljevenu čili papriku, protisnuti bijeli luk, i čim zamiriše dodajte mljeveno meso, so i biber. Sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto.

Zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sjeckani paradajz, mladi kukuruz, mileram, kuhanu rižu, papriku i ovčiji sir narezane na kockice. Sve zajedno, začinite solju i biberom, nježno izmiješajte i premjestite u tikvu.

Napunjenu tikvu položite na lim za pečenje, prekrijte alu folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu, na 200 °C, 45-60 minuta odnosno, dok meso tikve ne omekša.

15-ak minuta prije kraja pečenja skinite foliju i tikvu poklopite odrezanim vrhom s peteljkom, te nastavite s pečenjem.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh