Biskvit:
2 čaše voćnog jogurta od jagoda,
pola čaše mlijeka,
1 čaša bijelog šećera,
pola čaše smeđeg šećera,
1 vanilin šećer,
1 čaša griza,
2 čaše brašna,
1 prašak za pecivo,
1 čaša ulja,
5 kašika nesamljevenog maka,
30 dkg trešanja.
Fil:
70 dkg kompota od trešanja,
6 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
1 kašičica cimeta,
1 kesica pudinga od jagoda,
2 kašike smeđeg šećera (za puding),
malo više od pola l vode.
Priprema:
- Biskvit: Mali visoki pleh 20/40 cm obložiti pek-papirom, rernu zagrijati na 180 stepeni. Mjera je čaša od jogurta.
U zdjeli promiješati jogurt, šećer i vanilin šećer dok se ne otopi, a onda dodati mlijeko i ulje, pa promiješati, dodati griz i postepeno brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati mak. U smjesu umiješati očišćene trešnje, sipati u pleh, poravnati i peći oko 30 minuta.
- Fil: Dok se biskvit hladi skuhati fil. U loncu kuhati očišćene trešnje sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i malo vode. Neka kuha nekoliko minuta, a onda dodati ostatak vode i kuhati dok trešnje ne omekšaju, ali da se ne prekuhaju i postanu gnjecave.
- Trešnje izvaditi šupljikavom kašikom i rasporediti po biskvitu.
- U tekućini skuhati puding promiješan sa smeđim šećerom i vodom, preliti po trešnjama i poravnati, pa ohladiti u frižideru da se stisne.
Posluživanje: Poslužiti dobro rashlađeno.