Sastojci:
400 g makarona,
400 g zrelog paradajza,
300 g patlidžana,
4 kašike maslinovog ulja,
bijeli luk,
bosiljak,
peršun,
so, biber,
1 kašika začina.
Priprema:
- Patlidžane oprati i narezati na kockice, posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata.
- Paradajz oguliti i, odstranivši mu sjemenke, narezati na kockice. Bijeli luk nasjeckati ili ga zgnječiti i kratko prodinstati na maslinovom ulju. Dodati oprane i osušene patlidžane pa ih dinstati oko 5 minuta. Nakon toga dodati paradajz, narezani bosiljak, nasjeckani peršun, biber, začin i zajedno dinstati oko 15 minuta.
- Makarone skuhati u slanoj vodi, ocijediti i umiješati u umak od patlidžana.
Posluživanje:
Tople makarone na sicilijanski način pospite ribanim parmezanom i poslužite.