Sastojci: 2 patlidžana, 1 čehno bijelog luka, 1 glavica ljubičastog luka, 300 g makarona, 6 paradajza, 1 vezica bosiljka, so, biber, maslinovo ulje.
Priprema:
1. Bijeli luk narežite na kriške, a ljubičasti na trakice. Odvojite listove bosiljka te ih operite i dobro posušite. Dva paradajza narežite na kriške i ostavite sa strane, a preostale četiri stavite u vrelu vodu, da im lakše skinete kožu lagano ih zarežite nožem na dnu. Paradajzu odvojite kožicu i narežite ga na kockice.
2. Patlidžane narežite na veće kockice, posolite ih i ostavite 15 minuta da puste vodu. Nakon 15 minuta ih obrišite kuhinjskim ubrusom.
Makarone skuhajte prema uputama na pakiranju.
3. U tavi na malo maslinovog ulja popržite luk i bijeli luk, dodajte patlidžan i paradajz narezan na kockice, začinite. Dodajte trećinu bosiljaka i dinstajte još 5 minuta.
4. U umak dodajte skuhane i dobro ocijeđene makarone, svježi bosiljak i svježi paradajz narezan na kriške.