Makovi roščići: Ukusni, mirisni i vrlo brzo gotovi

po Vasa Kuharica

Ovi roščići oduševit će sve prave ljubitelje maka ,jednostvne pripreme, a savršenog ukusa

Sastojci

170 g brašna

na vrh noža praška za pecivo

1 omot vanili šećera

2 žumanca

140 g hladnog maslaca

85 g šećera u prahu

70 g mljevenog maka

za doradu:

šećer u prahu ili čokolada za kuhanje 80g + kašičica tekućeg slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti da se hladi najmanje 30 minuta.
  2. Nakon tog vremena tijesto podijeliti na 8 dijelova te izvaljati valjčiće debljine olovke od kojih rezati komade duge oko 4 centimetra.
  3. Slagati ih u lim postavljen pek papirom, u većem razmaku jednih od drugih jer dosta narastu tokom pečenja. Peći ih na 180 stepeni oko 10 minuta.
  4. Po želji uvaljati ih u šećer u prahu, ili vrhove roščića uvaljati u čokoladnu glazuru za koju treba na pari rastopiti čokoladu za kuhanje sa kašičicom slatkog vrhnja.

Preporučujemo