Sastojci za tijesto:
400 g brašna,
2 dl mlijeka,
60 g šećera,
2 žumanca,
korica od limuna,
80 g maslaca,
20 g kvasca.
Sastojci za fil:
300 g maka,
2,5 dl mlijeka,
korica od limuna,
cimet,
20 g grožđica,
100 g šećera,
1 jaje za mazanje.
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da se lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići, zatim ga pokriti i staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
- Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrudlu te staviti na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
- Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.