Mart na trpezi

po Vasa kuharica

Mart je mjesec u kojem zima polako ustupa mjesto proljeću. Proljeće je najudobnija sezona kada su u pitanju temperature. To je razlog zašto je proljeće povezano s ljubavlju, mladosti i vitalnosti.

To je razlog zašto morate jesti neke supernamirnice u martu kako bi ostali zdravi. Bez obzira na to što još nemamo veći izbor voća i povrća, u martu možemo iskoristiti superpovrće koje je prepuno vitamina, nutrijenata i vlakana – sve zajedno čuva zdravlje organizma i daje tijelu energiju.

1. Jagode – Mart je mjesec u kojem se mogu nabaviti jagode. Kupite jagode i najbolje iskoristite ovo voće bogato vitaminom C i antioksidansima.

2. Grašak – Grašak je povrće koje je vrlo tipično za proljetnu sezonu. Jedite ovo zeleno proljetno povrće u izobilju, jer sadrži malu količinu kalorija, ima puno proteina, vitamina A i C.

3. Losos – Losos je vrsta ribe koja se obično lovi u sezoni proljeća. Ova masna riba sadrži puno dobrog kolesterola.

4. Mladi luk – Mladi luk sadrži mnogo hranjivih tvari. Mladi luk sadrži alicin koji je zdrav za srce, vitamin A za oči i vrlo malo kalorija.

5. Artičoke – Ove voće sadrži dosta folne kiselina i vlakana. Ti sastojci pomažu u izgradnji svježeg DNK i štite od infekcija.

6. Endivija – Salata s endivijom oduševit će sve koji vole gorak okus. Endivija ima gorko-slatki okus i predivnu aromu.

7. Ljutika – Srodna je s lukom, ali ima blaži okus. To je zapravo podvrsta luka koja ima manje glavice, tanje slojeve i manje vode od običnog luka. Poznato je da sve vrste luka imaju dobro djelovanje u borbi protiv karcinoma, a da biste iskoristili blagodati ljutike, u dnevnu prehranu uvrstite dvije kašike. Ljutika se najčešće koristi u salatama te preljevima i umacima za salatu.

8. Rotkvice – Pravi su vjesnici proljeća s prelijepom crvenom bojom, a ljutkastim okusom upozoravaju da zima još nije završila. Rotkvice su bogate vlaknima, vitmanom C, folnom kiselinom, kalijem i vrlo malo kalorija.

9. Artičoke – Artičoka je mediteranska biljka i kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Kao i ostalo zeleno povrće ima puno vlakana, vitamina C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidanata. Nakon što ih očistite treba ih kuhati do 45 minuta s malo limunovog soka. Artičoka ima viši nivo natrija pa pripazite da ne dodajete puno soli.

Preporučujemo