Medeni hljeb za sladokusce

po Vasa kuharica

Sastojci:

3,5 šolje brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

1/2 kašičice soli,

4 kašičice cimeta,

1 kašičica mljevenog đumbira,

1/2 kašičice mljevenog pimenta,

3 jaja sobne temperature,

1 šolja meda (2 dl),

1 šolja ulja,

2 kašike smeđeg šećera,

1 kašičica burbon vanilije,

1 šolja mlakog čaja (zelenog ili crnog, može i kafe),

1/2 šolje svježeg soka od narandže,

1/4 šolje čokoladnog likera.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170-180 stepeni. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kafu, narandžin sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji.

2. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za hljeb. Kalupe namazati maslacem pa zalijepiti papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kafu.

Preporučujemo