Mirisni medeni kuglof sa đumbirom i suhim kajsijama se lako priprema i ukusan je domaći dezert za sve ljubitelje slatkiša.
Sastojci:
250 g brašna
2 jaja
80 ml mlijeka
50 ml biljnog ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda
jedan korijen đumbira
prašak za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
malo soli
200 grama suhih kajsija
šećer u prahu
Priprema:
- Da bismo napravili ovaj ukusni dezert koristili smo sušene kajsije, ali možete ga pripremiti i sa suhim grožđem, šljivama ili hurmama. Tijesto treba biti gusto, tako da sami možete podesiti količinu brašna.
- U veliku posudu pažljivo promiješajte jaja, mlijeko, med, biljno ulje, đumbir, šećer i so. Stalno miješajte tijesto uz postepeno dodavanje brašna, sode i praška za pecivo. Rernu pećnice zagrijati na 180 stepeni.
- U pripremljeno tijesto dodajte komade suhih kajsija, i stavite tijesto u podmazan pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici 40-45 minuta.
- Pripremljenu mirisnu tortu ostavite da se ohladi i posuti šećerom u prahu.