Sastojci:
6 patlidžana srednje veličine,
maslinovo ulje (za prženje patlidžana).
Za sos sa mesom:
750 g mljevene junetine,
2 glavice crvenog luka (isjeckane na kockice),
2 čehna bijelog luka (usitnjena),
400 g paradajza (isjeckanog),
2 kašike pirea od paradajza,
kašičica šećera,
šolja crvenog vina,
morska so i biber,
lovorov list,
prstohvat cimeta,
1/4 šolje maslinovog ulja.
Za bešamel sos:
875 ml mlijeka,
100 g putera,
100 g brašna,
prstohvat muskatnog oraščića,
2 žumanca,
100 g parmezana + za posipanje musake.
Priprema:
- Patlidžanima odstranite peteljke i isijecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.
- Isperite patlidžan i iscijedite višak vode pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscijedio višak ulja.
- Zagrijte veću tavu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isijeckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promiješajte pa dodajte i crveno vino. Kada vino ispari, dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.
- U velikoj tavi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno miješajte da se smjesa zgusne. Zatim dodajte toplo mlijeko postepeno u neprekidnom mlazu. Miješajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite s ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo miješajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.
- Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poredajte patlidžan. Preko stavite smjesu s mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 stepeni oko sat, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svježu salatu.