Limun i med su glavni krivci za hrskavu koricu i sočno meso, a finoj aromi doprinose i masline, luk te maslac
Sastojci:
700 g piletine
2 veća limuna
50 g maslaca
2 kašike neutralnog meda
2 kašike maslina
2 glavice luka
so
biber
Priprema:
1. Očistite i odvojite pile na dijelove pa ga posolite i pobiberite.
2. Luk narežite na kolutove, a jedan limun iscijedite.
3. Pomiješajte sok od jednog limuna, otopljeni maslac i med pa ugrijte u mikrovalnoj ili na laganoj vatri dok se med ne rastopi.
4. U vatrostalnu posudu stavite na kriške narezan luk i limun, meso i masline pa sve prelijte sokom.
5. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni. Počne li piletina brzo tamnjeti poklopite posudu, ali je otklopite 10 minuta prije kraja pečenja.
6. Poslužite uz pire krompir ili rižu.