Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Mediteranski specijalitet: Melizano salata ili grčki umak od patlidžana

po Senan Dervisevic 20/10/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Ona je nešto između salate i namaza, pa je sjajno da se servira uz prepečeni tost hljeb.

Za pripremu ove ukusne salate potrebno vam je:

  • 2 veća plava patlidžana 
  • 2 male glavice bijelog luka 
  • 2-3 kašike soka od limuna 
  • 3-4 kašike maslinovog ulja 
  • so, biber 

Priprema:


Patlidžan dobro oprati, osušiti i izbockati viljuškom na nekoliko mjesta. Staviti patlidžan na pleh obložen papirom za pečenje. 

Pored njega staviti glavice bijelog luka presječene na pola (tako da se čenovi presijeku na pola). Sve peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni oko jedan sat.

Pečen patlidžan ostaviti da se malo prohladi, pa ga oguliti. Unutrašnji dio patlidžana ostaviti u cjediljci na 1/2 sata da pusti vodu. 

Oguliti bijeli luk, dodati ocijeđen patlidžan, pa sve izgnječiti viljuškom. Dodati limunov sok, maslinovo ulje, posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Servirati ohlađeno.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh