Mediteranski specijalitet: Melizano salata ili grčki umak od patlidžana

po Senan Dervisevic

Ona je nešto između salate i namaza, pa je sjajno da se servira uz prepečeni tost hljeb.

Za pripremu ove ukusne salate potrebno vam je:

  • 2 veća plava patlidžana 
  • 2 male glavice bijelog luka 
  • 2-3 kašike soka od limuna 
  • 3-4 kašike maslinovog ulja 
  • so, biber 

Priprema:


Patlidžan dobro oprati, osušiti i izbockati viljuškom na nekoliko mjesta. Staviti patlidžan na pleh obložen papirom za pečenje. 

Pored njega staviti glavice bijelog luka presječene na pola (tako da se čenovi presijeku na pola). Sve peći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni oko jedan sat.

Pečen patlidžan ostaviti da se malo prohladi, pa ga oguliti. Unutrašnji dio patlidžana ostaviti u cjediljci na 1/2 sata da pusti vodu. 

Oguliti bijeli luk, dodati ocijeđen patlidžan, pa sve izgnječiti viljuškom. Dodati limunov sok, maslinovo ulje, posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Servirati ohlađeno.