Smjesu za fritule možete obogatiti raznim dodacima, a najčešći su to grožđice koje prethodno trebate namočiti u malo vode i ostaviti da odstoje pola sata. U smjesu možete naribati jednu jabuku koja će okusu fritula dati malo svježine i kiseline
Sastojci:
400 g brašna
2 jogurta
3 veća jaja (ili 4 manja)
80 g šećera
malo burbon vanilije (po želji)
naribana korica limuna (i narandže)
prašak za pecivo
2 kašike rakije
malo soli
jedna naribana jabuka
grožđice (po želji)
ulje za prženje
šećer (u prahu) za posipanje
Priprema:
- Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili narandže i malo soli.
- U smjesu dodajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. Također, u smjesu možete po želji dodati suhe grožđice.
- Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima dovoljno, ali i da ne bude prevruće i da ne zagore.
- Smjesu vadite kašičicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.
- Pripazite da ne pretrpavajte fritule jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.
- Izvadite ih na kuhinjski papir i po želji pospite šećerom u prahu ili običnim.