Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Mesne okruglice na bambusovom štapiću

po Vasa kuharica 01/07/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

U Japanu iznimno su popularni yakitori restorani koji služe jela sastavljena od piletine nabodene na bambusov štapić te pečene na roštilju.

Ljubitelji japanskog roštilja svakako bi trebali isprobati tsukune – odnosno japansku verziju mesnih okruglica koje se nataknu na štapiće za ražnjiće i ispeku na roštilju.

Ako želite biti sigurni da će okruglica ostati u jednom komadu kad je položite na roštilj prethodno je termički obradite na pari pa tek onda nataknite na bambusov štapić i završite na roštilju.

Najbolji tsukune je lijepo karameliziran, dobro začinjen i sočan te poslužen ravno s roštilja – vruć i ukusan.

Sastojci za mesne okruglice: 450 g mljevenog pilećeg zabatka, 130 g ljepljivog rižinog brašna, 2 kašike pileće masti, 2 čajne kašičice slatkog rižinog vina, 1,5 čajne kašičice naribane limunove korice, pola luka, so po želji.

Za umak tare: 250 ml rižina vina sake, 250 ml umaka od soje, 125 ml slatkog rižinog vina mirina, 100 g šećera.

Priprema:

1. Napravite tare: u loncu zagrijte sake, umak od soje, mirin i šećer. Kada tekućina zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se umak reducira otprilike 25 do 30 minuta. Uklonite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu i pileću mast sa sitno nasjeckanim komadićima luka. Dodajte naribanu limunovu koricu, slatko rižino vino mirin, te so po želji. Rukama izradite smjesu dok se svi sastojci ne sljube.
3. Od dobivene smjese napravite okruglice – ili još bolje valjak dužine oko 8-10 centimetara. Položite ih na papir za pečenje i stavite u frižider da se stisnu oko pola sata.
4. Ohlađene okruglice uvaljajte u ljepljivo rižino brašno te stavite termički obrađivati u kuhalo na paru otprilike šest do osam minuta.
5. Parom obrađene okruglice nabodite na bambusov štapić te ispecite na zagrijanom roštilju uz okretanje svakih dvije minute dok ne dobiju lijepu karameliziranu površinu. Za pečenje ražnjića bit će vam potrebno sveukupno oko osam minuta.

 

Limunpiletinarižino brašno

Preporučujemo

Gratinirani kupus

18/08/2022

Ideje za ručak za radnu sedmicu: Pizza s...

17/08/2022

Povrće u korpici od lisnatog tijesta

17/08/2022

Lazanje sa špinatom i ricottom

16/08/2022

Čorba s povrćem

15/08/2022

Tjestenina u umaku od crvene paprike

12/08/2022

Leća s krompirom i tunjevinom

12/08/2022

Pileća prsa na italijanski način

11/08/2022

Krompir s muškatnim oraščićem

10/08/2022

Avokado s tunom

09/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh