Sastojci za okruglice:
1 kg mljevenog junećeg mesa,
so,
1 šolja krušnih mrvica,
biber,
trećina šolje naribanog kravljeg tvrdog sira,
četvrtina šolje naribanog ovčijeg tvrdog sira,
4 kašike maslinovog ulja,
1 jaje.
Sastojci za umak:
4 kašike maslinovog ulja,
0,8 kg narezanog mesa paradajza ili pelata,
2 goveđe kobasice bez i 2 s ljutom paprikom,
3 čehna bijelog luka,
prstohvat origana,
so, biber.
Priprema:
U zdjeli dobro izmiješajte sve sastojke za okruglice pa oblikujte kuglice veličine oraha. Zagrijte 4 kašike maslinovog ulja na tavi i ispržite okruglice. Kada su gotove, izvadite ih iz tave pa stavite na papir da se ocijede. U loncu s debljim dnom zagrijte 4 kašike maslinovog ulja, smanjite vatru pa dodajte kobasice, bijeli luk, origano, i po želji smrvljene ljute papričice. Lagano pecite kobasice, ubodite ih nekoliko puta viljuškom kako bi iz njih izišao sok. Kada kobasice promijene boju (prije nego budu smeđe pečene), dodajte paradajz, 2 šolje vode, so i biber, promiješajte. Ako je paradajz kiselkast, dodajte kašičicu šećera, već prema ukusu. Polako zavrijte umak pa dodajte okruglice mesa. Kuhajte sljedećih sat na laganoj vatri, uz protresanje lonca. Umak prelijte po špagetima u tanjiru, poslužite uz ribani sir.