Mesne okruglice u umaku

po Vaša Kuharica

Sastojci za okruglice:

1 kg mljevenog junećeg mesa,

so,

1 šolja krušnih mrvica,

biber,

trećina šolje naribanog kravljeg tvrdog sira,

četvrtina šolje naribanog ovčijeg tvrdog sira,

4 kašike maslinovog ulja,

1 jaje.

Sastojci za umak:

4 kašike maslinovog ulja,

0,8 kg narezanog mesa paradajza ili pelata,

2 goveđe kobasice bez i 2 s ljutom paprikom,

3 čehna bijelog luka,

prstohvat origana,

so, biber.

Priprema:

U zdjeli dobro izmiješajte sve sastojke za okruglice pa oblikujte kuglice veličine oraha. Zagrijte 4 kašike maslinovog ulja na tavi i ispržite okruglice. Kada su gotove, izvadite ih iz tave pa stavite na papir da se ocijede. U loncu s debljim dnom zagrijte 4 kašike maslinovog ulja, smanjite vatru pa dodajte kobasice, bijeli luk, origano, i po želji smrvljene ljute papričice. Lagano pecite kobasice, ubodite ih nekoliko puta viljuškom kako bi iz njih izišao sok. Kada kobasice promijene boju (prije nego budu smeđe pečene), dodajte paradajz, 2 šolje vode, so i biber, promiješajte. Ako je paradajz kiselkast, dodajte kašičicu šećera, već prema ukusu. Polako zavrijte umak pa dodajte okruglice mesa. Kuhajte sljedećih sat na laganoj vatri, uz protresanje lonca. Umak prelijte po špagetima u tanjiru, poslužite uz ribani sir.

 

Preporučujemo