Mini markiza odličan desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

Manja kutija piškota,

125 g maslaca,

4 jaja,

125 g šećera,

150 g čokolade,

pola šolje mlijeka,

kašičica ekstrakta vanilije,

2 kesice burbon vanilin šećera,

250 ml slatkog vrhnja.

Priprema:

1. Manju posudu u kojoj ćete pripremati tortu premazati maslacem. Mlijeko sipati u duboki tanjir i pomiješati ga s ekstraktom vanilije, pa umakati piškote koje ste prethodno nožem isjekli na visinu posude.
2. Odvojiti žumanca od bjelanaca pa pjenasto umutiti maslac i žumanca. U to polako dodati otopljenu čokoladu i miješati mikserom da se masa ujednači.
3. Čvrsto umutiti bjelanca sa šećerom i laganim pokretima ih umiješati u prvi dio fila. Polovinu mase sipati u pripremljenu posudu i po njoj naslagati preostale komadiće piškota koje ste prethodno umočili u mlijeko.
4. Sipati ostatak fila i markizu staviti u zamrzivač.
5. Sat prije posluženja izvaditi posudu, kratko je uroniti u toplu vodu, pa okrenuti na tanjir, a potom preklopiti drugim tanjirom i opet okrenuti, tako da zaobljeni dio piškota bude gore.

Preporučujemo