Sastojci za tijesto:
300 g oštrog brašna,
1 kašičica soli,
220 g maslaca,
1 dl ledene vode,
1 šolja rastrganog cheddar sira.
Priprema tijesta:
- Pomiješajte zajedno brašno, so i sir te nakon toga dodajte maslac. Miješajte mikserom tako dugo dok se smjesa ne spoji, s eventualno kojom grudvicom maslaca.
- Poprskajte tijesto s četiri kašike vode, sve ponovno miješajte tako dugo dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Prema potrebi dodajte još maksimalno četiri kašike vode, ali ne odjednom, nego jednu po jednu.
- Tijesto u pokrivenoj posudi ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat, dok ne postane čvrsto.
Sastojci za nadjev:
Malo brašna za valjanje tijesta,
1 kašika maslaca,
1 prasa,
1 stručak (8-10 listova) kelja,
1 kašičica svježeg timijana,
2 dl pilećeg temeljca,
so i biber,
150 g kuhane piletine,
1 veliko jaje.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni. Tijesto razdijelite napola. Jednu polovnu tijesta izvaljajte na pobrašnjenoj površini na krug promjera oko 35 centimetara.
- Pomoću okrugle posudice ili noža izrežite krugove promjera 10 centimetara te ih prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Isto napravite s drugom polovicom tijesta, ali izrežite krugove otprilike centimetar i po šire te ih ponovo stavite u frižider na hlađenje.
- Za to vrijeme u većoj posudi rastopite maslac, dodajte prasu te je pržite tako dugo dok ne omekša. Zatim dodajte kelj, timijan, so, biber te sve kuhajte dok kelj ne omekša (oko 3-4 minute).
- Dodajte temeljac pa sve kuhajte često miješajući, dok se mješavina ne zgusne. Sve premjestite u posudu, pomiješajte s narezanom piletinom te prema potrebi još sve jednom posolite i pobiberite. Ostavite da se malo ohladi.
- Tijesto izvadite iz frižidera te na manje krugove tijesta stavite jednu kašiku nadjeva, tako da rub veličine centimetar ili malo više ostane prazan pa ga premažite jajetom koje ste prije toga lagano istukli.
- Donje tijesto s nadjevom pokrijte gornjim većim tijestom te prstima dobro pritisnite rubove kako nadjev za vrijeme pečenja ne bi iscurio. Samo sredinu tijesta probušite viljuškom dva puta radi ventilacije.
- Tijesto prema želji možete premazati žumancetom te posipati lanenim sjemenkama. Pecite sve 30-ak minuta dok tijesto ne postane zlatno, rotirajući lim na polovini pečenja. Kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.