Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Mirisna janjetina u marinadama

po Vasa kuharica 02/07/2020
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Neki gurmani prije pečenja janjetinu samo posole kako ne bi začinima prikrili sve njene mirise i okuse, ali nećete pogriješiti ni ako ovo meso marinirate.

Klasičan način pripreme je natrljati janjetinu krupnom morskom solju. Oko mesa posložite krompir i luk te dodajte ruzmarin i lovor. Posolite i pobiberite pa prelijte uljem i pecite poklopljeno do dva sata.

A želite li meso marinirati, donosimo vam nekoliko dobrih prijedloga. Pravilo je da meso prije mariniranja, ako želite izbjeći specifičan miris, dobro operete vrućom vodom. Preporučuje se meso ostaviti u marinadi oko deset sati. Potom ga izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji, a potom stavite peći.

MARINADA BR. 1 – RUŽMARIN

Pomiješajte pola decilitra vina s 3 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice ružmarina i isto toliko majčine dušice. Smjesu dobro posolite.

MARINADA BR. 2 – MED

Narežite luk, dodajte 2 kašičice protisnutog bijelog luka, 3 kašičice meda, 3 kašičice maslinovog ulja, 1/4 šolje sojinog umaka, šolju vina, biber, so, 1/4 šolje soka od limuna te kašičicu cimeta.

MARINADA BR. 3 – GLJIVE

Pomiješajte 3 kašike maslinovog ulja, čehno bijelog luka, so, biber, kašiku mljevenog ruzmarina i 1/4 šolje mljevenih sušenih gljiva.

MARINADA BR. 4 – PIVO

Pomiješajte čašu svijetlog piva s isto toliko vinskog sirćeta i jednom čašom vode. Dodajte krupnije narezan luk, 2 lista lovora i malo mažurana.

marinadamedmeso

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh