Sastojci:
400 g nemasne mljevene janjetine,
1 kašičica začina,
maslinovo ulje,
1 prstohvat šafrana,
1 svježa crvena čili-paprika,
2 struka mladog luka,
pola vezice svježeg korijandera,
2 čehna bijelog luka,
konzerva od 400 g slanutka,
350 g pasate od paradajza.
Priprema:
- Zagrijati vodu do ključanja.
- Mljeveno meso staviti u posudu, pomiješati ga sa solju, biberom i „garam masalom“. Podijeliti ga na četiri dijela pa od svakog mokrim rukama oblikovati četiri ćufte. Odmah ih staviti u tavu u kojoj ste zagrijali kašiku maslinovog ulja.
3.Neprekidno ih okretati dok se sa svih strana ravnomjerno ne ispeku.
- Šafran staviti u šoljicu, preliti ključalom vodom i ostaviti da se natapa.
- Sitno isjeckati čili-papriku, očišćeni mladi luk i stabljike korijandera, staviti ih u veliki lonac s 1 kašikom maslinovog ulja. Izgnječiti i neoguljeno česno bijelog luka.
- Sve dinstati 40 sekundi, dodati šafran i vodu u kojoj se natapao, procijeđeni slanutak i pasatu, lonac poklopiti i sačekati da prokuha.
- Sos po potrebi malo razrijediti vodom pa ga uliti u tavu s ćuftama.