Sastojci:
225 g maslaca sobne temperature,
100 g smeđeg šećera,
1 vanilin šećer,
1 jaje,
360 g glatkog brašna,
30 g kakaa u prahu,
prstohvat soli,
60 g capppucino praha + 50 ml vruće vode.
Priprema:
- Cappuccino prah otopite u vreloj vodi i ostavite sa strane da se malo ohladi. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodajte pripremljeni cappuccino, a zatim brašno, kakao u prahu i so. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite mekano tijesto. Tijesto ostavite u zdjeli. Samo prekrijte vrh prozirnom folijom i spremite ga u frižider na tri sata.
- Kašičicom uzimajte komadiće ohlađenog tijesta pa oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i slažite jednu do druge na pleh za pečenje. Prije nego što keksiće stavite u rernu, svaku kuglicu lagano spljoštite viljuškom. Keksiće pecite otprilike 8 minuta na temperaturi od 180 steoeni.
Savjet: Pečeni keksi moraju na dodir biti još mekani, a hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse posipajte s malo šećera u prahu.