Mirišljave, tople jabučice za hladne večeri. Probajte, improvizirajte, izmijenite sastojke, izmijenite količine, zamirišite dom i uživajte u pravom voćnom dezertu.
Sastojci:
4 jabuke
100 g mljevenih oraha
6 suhih datula
20 g meda
1 kašičica cimeta
sok pola limuna
4 listića maslaca
preljev
200 g milerama
1-2 kašike meda, po ukusu
I još: 200 ml vode za pečenje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pripremite dublju vatrostalnu posudu.
- Datule 5 minuta prokuhajte da omekšaju.
- Zajedno izmiješajte u sjeckalici orahe, datule, limunov sok, cimet i med da se sve sjedini.
- Jabuke operite i izdubite s time da gornji dio izdubite malo šire, kao lijevak.
- Svaku jabuku napunite nadjevom, pazite da nadjev prođe kroz „lijevak“ skroz do dna.
- Na vrh svake jabuke stavite listić maslaca, složite ih u posudu i u posudu ulijte 200 ml vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta pokriveno, zatim još 20 minuta otkriveno.
- Preljev napravite pomiješavši mileram, kiselo vrhnje, grčki jogurt ili mascarpone s medom, količina po ukusu. Jabuke poslužite tople, prelivene mliječnim preljevom.