Mirisno i lagano: Pečene jabuke s orasima i datulama

po Vasa Kuharica

Mirišljave, tople jabučice za hladne večeri. Probajte, improvizirajte, izmijenite sastojke, izmijenite količine, zamirišite dom i uživajte u pravom voćnom dezertu.

Sastojci:

4 jabuke

100 g mljevenih oraha

6 suhih datula

20 g meda

1 kašičica cimeta

sok pola limuna

4 listića maslaca

preljev

200 g milerama

1-2 kašike meda, po ukusu

I još: 200 ml vode za pečenje

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pripremite dublju vatrostalnu posudu.
  2. Datule 5 minuta prokuhajte da omekšaju.
  3. Zajedno izmiješajte u sjeckalici orahe, datule, limunov sok, cimet i med da se sve sjedini.
  4. Jabuke operite i izdubite s time da gornji dio izdubite malo šire, kao lijevak.
  5. Svaku jabuku napunite nadjevom, pazite da nadjev prođe kroz „lijevak“ skroz do dna.
  6. Na vrh svake jabuke stavite listić maslaca, složite ih u posudu i u posudu ulijte 200 ml vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta pokriveno, zatim još 20 minuta otkriveno.
  7. Preljev napravite pomiješavši mileram, kiselo vrhnje, grčki jogurt ili mascarpone s medom, količina po ukusu. Jabuke poslužite tople, prelivene mliječnim preljevom.

Preporučujemo