Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Mirisno i lagano: Pečene jabuke s orasima i datulama

po Vasa Kuharica 23/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Mirišljave, tople jabučice za hladne večeri. Probajte, improvizirajte, izmijenite sastojke, izmijenite količine, zamirišite dom i uživajte u pravom voćnom dezertu.

Sastojci:

4 jabuke

100 g mljevenih oraha

6 suhih datula

20 g meda

1 kašičica cimeta

sok pola limuna

4 listića maslaca

preljev

200 g milerama

1-2 kašike meda, po ukusu

I još: 200 ml vode za pečenje

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pripremite dublju vatrostalnu posudu.
  2. Datule 5 minuta prokuhajte da omekšaju.
  3. Zajedno izmiješajte u sjeckalici orahe, datule, limunov sok, cimet i med da se sve sjedini.
  4. Jabuke operite i izdubite s time da gornji dio izdubite malo šire, kao lijevak.
  5. Svaku jabuku napunite nadjevom, pazite da nadjev prođe kroz „lijevak“ skroz do dna.
  6. Na vrh svake jabuke stavite listić maslaca, složite ih u posudu i u posudu ulijte 200 ml vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta pokriveno, zatim još 20 minuta otkriveno.
  7. Preljev napravite pomiješavši mileram, kiselo vrhnje, grčki jogurt ili mascarpone s medom, količina po ukusu. Jabuke poslužite tople, prelivene mliječnim preljevom.

Preporučujemo

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Sladoled od kafe

03/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh