Ljubitelji slastica teško će moći odoljeti ovoj mojito tortici koja je zbog limuna i limete savršen izbor.

 

Sastojci za biskvit:

4 jaja

200 g šećera

120 g brašna

1 vrećica vanilin šećera

½ vrećice praška za pecivo

naribana korica limete

2 kašike vode

2 kašike bijelog ruma

 

Sastojci za kremu:

500 g svježeg sira

500 ml vrhnja za šlag

korica i sok od 1 limete

5-6 kašika šećera

1 vanilin šećer

 

Priprema:

  1. Za biskvit je posebno izmiješati bjelanca u čvrst snijeg, posebno žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, uz postepeno dodavanje vode.
  2. Zatim dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i koricu limete te lagano umiješati snijeg od bjelanaca.
  3. Pećnicu zagrijati na 180 stepeni, izliti pripremljeni biskvit u kalup prekriven papirom za pečenje. Peći oko 10 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerezati na pola, pokapati sokom od limete i rumom.
  4. Svježi sir propasirati kroz cjedilo da postane kremast, dodati šećer, vanilin šećer, sok i koricu limete i tučeno slatko vrhnje. Nanijeti na prvu koru, prekriti drugom i ukrasiti kriškama limete i listićima mente.