Ljubitelji slastica teško će moći odoljeti ovoj mojito tortici koja je zbog limuna i limete savršen izbor.
Sastojci za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
120 g brašna
1 vrećica vanilin šećera
½ vrećice praška za pecivo
naribana korica limete
2 kašike vode
2 kašike bijelog ruma
Sastojci za kremu:
500 g svježeg sira
500 ml vrhnja za šlag
korica i sok od 1 limete
5-6 kašika šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
- Za biskvit je posebno izmiješati bjelanca u čvrst snijeg, posebno žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, uz postepeno dodavanje vode.
- Zatim dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i koricu limete te lagano umiješati snijeg od bjelanaca.
- Pećnicu zagrijati na 180 stepeni, izliti pripremljeni biskvit u kalup prekriven papirom za pečenje. Peći oko 10 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerezati na pola, pokapati sokom od limete i rumom.
- Svježi sir propasirati kroz cjedilo da postane kremast, dodati šećer, vanilin šećer, sok i koricu limete i tučeno slatko vrhnje. Nanijeti na prvu koru, prekriti drugom i ukrasiti kriškama limete i listićima mente.