Mramorni kolač: Recept za starinski desert koji vas ne može razočarati

po Senan Dervisevic

Mramorni kolač jedan je od napoznatijih lijevanih kolača. Tijesto je zapravo isto, a različite boje postigli smo dodavanjem otopljene čokolade u njegovu polovicu. Rezultat je desert lijepog izgleda i zanimljivih šara. 

Sastojci:

4 jaja

15 dg maslaca

15 dg šećera

30 dg oštrog brašna

pola praška za pecivo

1 dl mlijeka

4 kašike kakao praha

2 kašike ruma

prezla

malo maslaca za mazanje kalupa

Priprema:

1. U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanca od bjelanaca.

2. Žumanca i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.

3. Postepeno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.

4. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanaca. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste mutili žumanca jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.

5. U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.

6. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žumanaca, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.

7. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.

8. Kalup po vlastitoj želji namažite maslacem i pospite prezlom koja će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još efikasnije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite ‘rebra’ tj. nabore.

9. Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim viljuškom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizuelno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.

Stavite prvo kašiku svijetle, pored nje kašiku tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti kašiku tamne, a na tamnu smjesu kašiku svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju uzmite viljušku i povežite smjese tako što ćete viljušku uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.

10. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.