Jednostavni i brzi mliječni dezert od griza i kokosa. U turskoj poznat po nazivu muhallebi. Zimi možete napraviti varijantu sa orasima ili grožđicama, a ljeti uz bobičasto voće

Sastojci:

100 grama putera

5-6 kašika pšeničnog griza

1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)

1 vanilin šećer

1 llitar mlijeka

oko 30 gr kokosovog brašna

 

Za dekoraciju:

kokosovo brašno,

cimet,

orah,

 

Priprema:

  1. Na umjerenoj temperaturi otopiti puter, pa dodati griz. Miješati 1-2 minute. Zatim sipati mlijeko, miješajući sve vrijeme.
    2. Dodati i šećer i vanilin šećer, pa kuhati dok se smjesa ne zgusne.
    3. Zatim dodati kokosovo brašno i kuhati još 3-4 minute.
    4. Sipati gotov desert u staklene posude i ostaviti da se ohladi! Po želji dekorirati kokosovim brašnom, cimetom, orasima.