Jednostavni i brzi mliječni dezert od griza i kokosa. U turskoj poznat po nazivu muhallebi. Zimi možete napraviti varijantu sa orasima ili grožđicama, a ljeti uz bobičasto voće
Sastojci:
100 grama putera
5-6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)
1 vanilin šećer
1 llitar mlijeka
oko 30 gr kokosovog brašna
Za dekoraciju:
kokosovo brašno,
cimet,
orah,
Priprema:
- Na umjerenoj temperaturi otopiti puter, pa dodati griz. Miješati 1-2 minute. Zatim sipati mlijeko, miješajući sve vrijeme.
2. Dodati i šećer i vanilin šećer, pa kuhati dok se smjesa ne zgusne.
3. Zatim dodati kokosovo brašno i kuhati još 3-4 minute.
4. Sipati gotov desert u staklene posude i ostaviti da se ohladi! Po želji dekorirati kokosovim brašnom, cimetom, orasima.