Musaka od starog hljeba: Spolja hrskava, unutra slasna i mekana

po Senan Dervisevic

U kuhinj nema ništa bolje od toga kada se ni od čega napravi neko super ukusno jelo. Tako se musaka od starog hljeba pravi veoma lako, a iza nje ne ostaje ništa od hljeba kom je bilo suđeno da se baci.

Poslije ovog recepta sigurni smo da ćete sve rjeđe praviti onu standardnu musaku sa krompirom.

Sastojci: 500g mljevenog mesa, 

pola starog hljeba, 

4 jaja, 

100 ml mlijeka, 

1 glavica luka, 

200 g kačkavalja, 

1 kašika mješavine začina, 

ulje, so, mljeveni crni biber.

Uputstvo: U tavi sa zagrijanim uljem pržimo sitno sjeckani luk. Dodamo mljeveno meso, posolimo i pobiberimo. U nauljeni keramičli sud redamo parčiće hljeba.

Preostale parčiće isiječemo i redamo u sud, tako da cijelo dno bude prekriveno hljebom. Nanesemo smjesu od mljevenog mesa, pa poredamo preostali hljeb.

Polupamo jaja, dodamo kašiku mješavine začina i izmutimo. Dodamo mlijeko i ovim prelijemo parčiće hljeba.

Toplu musaku isiječemo na parčiće i serviramo.