Sastojci:
700 g žute buranije,
300 g grubo mljevenog mesa,
glavica crnog luka,
2 čehna bijelog luka,
nekoliko mrkvi,
3 jajeta,
300 ml mlijeka,
50 g margarina,
1,5 kašičica brašna,
kašičica crvene paprike,
200 ml vrhnja za kuhanje,
kašičica kurkume,
kašičica sjeckanog peršuna,
ulje,
začin,
so, biber.
Priprema:
- Isjeckajte sitno luk i mrkvu, a buraniju na kraće komade. Luk pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu, a nakon nekoliko minuta mljeveno meso i sitno isjeckan bijeli luk. Sve promiješajte pa dodajte buraniju, začin, biber i kurkumu.
- Nakon kratkog dinstanja dodajte margarin, crvenu papriku i brašno, sve dobro promiješajte, pa sklonite s vatre.
- U manju posudu stavite jaja, posolite ih i umutite, pa dodajte vrhnje i mlijeko. Sve zajedno dobro izmiješajte.
- Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite buraniju s mesom, zalijte mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka, pa stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite do 90 minut. Služite uz kiselo mlijeko ili pavlaku.