Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Na drugačiji način: Lignje s limunom i bijelim lukom

po Vasa Kuharica 18/01/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Kada jednom probate lignje na ovaj način, nećete se htjeti vratiti niti jednom drugom.

Ako razmišljate šta skuhati za današnji ručak, predlažemo ove sjajne lignje obavijene limunom i bijelim lukom uz rižu kao prilog. Postupak je jednostavan i neće vam oduzeti puno vremena.

Sastojci:

120 g riže

300 ml ribljeg temeljca

400 g lignji

1 limun

3 čehna bijelog luka

1 crveni luk

2 kašike korijandera

3 kašike limunovog soka

so

svježe mljeveni biber

Priprema:

  1. Dobro isprati rižu pod mlazom vode i staviti kuhati u posudu s ribljim temeljcem. Kada smjesa prokuha, smanjiti vatru i kuhati pokriveno još 10-ak minuta. Kada se riža skuhala, poklopiti posudu kako bi se riža parila dok se pripremaju lignje.
  2. Od lignji se odvoje krakovi, a tijelo se prereže uzdužno na jednoj strani. Na unutarnjoj strani se vrškom noža ureže oblik romba. Izmiješa se korica limuna, protisnuti bijeli luk i i sitno narezani luk. Smjesa se pomiješa s lignjama u plitkoj posudi.
  3. Zagrijte grill tavu i lignje pecite 3-4 minute dok omekšaju, a zatim ih narežite na manje komade. 4. Začiniti korijanderom i limunovim sokom te soli i biberom.
  4. Rižu procijediti i odmah poslužiti s lignjama.

Preporučujemo

Tacosi s piletinom, limetom i korijanderom

04/07/2022

Light tjestenina

04/07/2022

Piletina u umaku od limuna

03/07/2022

Mesne okruglice na bambusovom štapiću

01/07/2022

Brusketi s feta-sirom

30/06/2022

Ljetni ragu

30/06/2022

Losos u marinadi

29/06/2022

Musaka na grčki način

28/06/2022

Grilovan patlidžan

27/06/2022

Italijanske školjke

27/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh