Na grčki način: Musaka od rendanog krompira

po Vasa Kuharica

 

Musaka napravljena od rendanog krompira ima specifičan okus koji nema nikakve veze sa okusom obične musake. Jelo se lako pravi, jedino malo više vremena oduzme rendanje krompira.

Sastojci:

1 kg krompira

400 g faširanog mesa

1 glavica crnog luka

2 režnja bijelog luka

2 jaja

1 šolja mlijeka

1 kašičica soli

1 kašičica peršuna

1 kašičica mažurana

1 kašičica majčine dušice

2 kašike ulja

Priprema:

  1. Propržite isjeckan crni i bijeli luk na ulju. Dodajte meso, izmiješajte sa lukom i sve zajedno propržite još 5 minuta.
  2. Pripremite umućena jaja sa mlijekom i svim začinima.
  3. U pleh u kojem ćete peći musaku, izrendajte polovinu očišćenog krompira, zatim stavite pripremljeno meso, pa odozgo drugu polovinu rendanog krompira i sve prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina.
  4. Musaku poklopite folijom i pecite 30 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a zatim, bez folije, još 15 do 20 minuta na 180 stepeni.

 

Preporučujemo