Nadjevena teleća prsa

po Vasa kuharica

Sastojci:

1,5 – 2 kg telećih prsa,

ulje za prženje.

Nadjev:

1/2 kg bijelog hljeba,

10 dkg suhog mesa,

2 šake peršuna,

4-6 jaja,

začin,

so,

biber.

Priprema:

1. Hljeb narezati na kockice i posušiti. Na malo masnoće popržiti sitno narezano suho meso pa pustiti da se ohladi. U veću posudu staviti narezani hljeb, dodati poprženo meso i peršun te preliti razmućenim jajima uz mali dodatak mlijeka. Posipati začinom, posoliti i pobiberiti, te sve dobro izmiješati tako da se sav hljeb natopi.

2. Nožem napraviti džep u telećim prsima iznad kostiju te ga pripremljenim nadjevom puniti, a kada je potpuno pun, zašiti kuhinjskim koncem.

3. Napunjena teleća prsa staviti u namaščeni pleh te peći pola sata na 150, a zatim još oko dva sata na temperaturi od 180 stepeni uz povremeno polijevanje.

4. Nadjevena teleća prsa rezati uzdušno uz kosti i poslužiti uz razne priloge.

Preporučujemo