Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Najbolje marinade za roštilj

po Vasa kuharica 10/09/2020
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Meso i povrće s roštilja uvijek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobijete roštilj za prste polizati.

Meso je najbolje ako ga marinirate večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.

BBQ marinada

Sastojci: 1 šolja kečapa, 2 kašike šećera, pola šolje vode, četvrtina šolje sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprike.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat.
  2. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

    Bijela marinada

Sastojci: 4 kašike majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika hrena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i umutite pjenjačom. Prelijte preko pečenog mesa.

 Marinada od začina

Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mljevenog bibera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, pola kašičice mljevenog chilija.

Priprema:

  1. Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri.
  2. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustoću, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti.
  3. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

    Slatko-ljuta marinada

Sastojci: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika chilija u prahu,
1 kašika bijelog luka u prahu, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kašika mljevenog pimento, 200 ml ulja.

Priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Pikantna marinada

Sastojci: 1 kašika chilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, pola kašike soli, pola kašike bibera, pola kašike bijelog luka u prahu, 1 kašika crvene paprika, pola kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

 

kečapmarinadaŠećer

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh