Meso i povrće s roštilja uvijek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobijete roštilj za prste polizati.
Meso je najbolje ako ga marinirate večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.
BBQ marinada
Sastojci: 1 šolja kečapa, 2 kašike šećera, pola šolje vode, četvrtina šolje sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprike.
Priprema:
- Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.
Bijela marinada
Sastojci: 4 kašike majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika hrena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera.
Priprema:
- Sve sastojke stavite u posudu i umutite pjenjačom. Prelijte preko pečenog mesa.
Marinada od začina
Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mljevenog bibera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, pola kašičice mljevenog chilija.
Priprema:
- Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri.
- Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustoću, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti.
- Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.
Slatko-ljuta marinada
Sastojci: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika chilija u prahu,
1 kašika bijelog luka u prahu, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kašika mljevenog pimento, 200 ml ulja.
Priprema:
- Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Sastojci: 1 kašika chilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, pola kašike soli, pola kašike bibera, pola kašike bijelog luka u prahu, 1 kašika crvene paprika, pola kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa.
Priprema:
- Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.