Najbolje marinade za roštilj

po Vasa kuharica

Meso i povrće s roštilja uvijek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobijete roštilj za prste polizati.

Meso je najbolje ako ga marinirate večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.

BBQ marinada

Sastojci: 1 šolja kečapa, 2 kašike šećera, pola šolje vode, četvrtina šolje sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprike.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat.
  2. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

    Bijela marinada

Sastojci: 4 kašike majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika hrena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i umutite pjenjačom. Prelijte preko pečenog mesa.

 Marinada od začina

Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mljevenog bibera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, pola kašičice mljevenog chilija.

Priprema:

  1. Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri.
  2. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustoću, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti.
  3. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

    Slatko-ljuta marinada

Sastojci: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika chilija u prahu,
1 kašika bijelog luka u prahu, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kašika mljevenog pimento, 200 ml ulja.

Priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Pikantna marinada

Sastojci: 1 kašika chilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, pola kašike soli, pola kašike bibera, pola kašike bijelog luka u prahu, 1 kašika crvene paprika, pola kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa.

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

 

Preporučujemo