Najbolji domaći recept za slatko od šljiva

po Senan Dervisevic

Naučite da pravite slatko od šljiva kao što su to naše bake radile!

Sastojci: 1 kg šljiva, 1 kg šećera, grančica rozetle, 2 vanilin šećera, 1 limuntus, 200 g kalcijum dioksida (gašeni kreč), 1 limun.

Priprema: Kreč razmutiti u litar vode, pa dodati još 1 litar i dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji bar 3 sata da se kreč slegne i da se izdvoji bistra voda.

Šljive oprati pa oljuštiti.

U šerpu sipati 2 l vode i sipati 1 limuntus. Šljive moraju da odstoje u tom rastvoru bar 1 sat. Ocijediti bistru vodu iz kreča. Šljive izvaditi iz limuntusa pa ga preliti bistrom vodom. Ostaviti da šljive odstoje još 1 sat u krečnoj vodi. Poslije sat vremena procijediti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.

U šerpu staviti šećer pa sipati 300-400 ml vode i ušpinovati. Kad se šećer ušpinuje dodati šljive. Dodati i vanilin šećer i rozetlu, a zatim i na krugove isječen limun. Kuvati oko 30 minuta dok se ne zgusne, a u šerpi izbiju gusti bijeli mjehurovi.

Prije nego šerpu sklonite sa šporeta, kašikom izvadite malo slatkog i ohladite i pogledajte gustinu. Sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim zatvaračem pa svaku teglu okrenuti naopako. Ostaviti tako do sjutradan, pa ih okrenuti i poređati u police sa ostalom zimnicom.