Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Najbolji domaći recept za slatko od šljiva

po Senan Dervisevic 10/10/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Naučite da pravite slatko od šljiva kao što su to naše bake radile!

Sastojci: 1 kg šljiva, 1 kg šećera, grančica rozetle, 2 vanilin šećera, 1 limuntus, 200 g kalcijum dioksida (gašeni kreč), 1 limun.

Priprema: Kreč razmutiti u litar vode, pa dodati još 1 litar i dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji bar 3 sata da se kreč slegne i da se izdvoji bistra voda.

Šljive oprati pa oljuštiti.

U šerpu sipati 2 l vode i sipati 1 limuntus. Šljive moraju da odstoje u tom rastvoru bar 1 sat. Ocijediti bistru vodu iz kreča. Šljive izvaditi iz limuntusa pa ga preliti bistrom vodom. Ostaviti da šljive odstoje još 1 sat u krečnoj vodi. Poslije sat vremena procijediti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.

U šerpu staviti šećer pa sipati 300-400 ml vode i ušpinovati. Kad se šećer ušpinuje dodati šljive. Dodati i vanilin šećer i rozetlu, a zatim i na krugove isječen limun. Kuvati oko 30 minuta dok se ne zgusne, a u šerpi izbiju gusti bijeli mjehurovi.

Prije nego šerpu sklonite sa šporeta, kašikom izvadite malo slatkog i ohladite i pogledajte gustinu. Sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim zatvaračem pa svaku teglu okrenuti naopako. Ostaviti tako do sjutradan, pa ih okrenuti i poređati u police sa ostalom zimnicom.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh