Sastojci:

 

500 g mljevenog maka,

200 g šećera,

500 ml mlijeka ili vode,

80 g brusnica ili grožđica,

2 pune kašike mljevenih ili sitno sjeckanih oraha ili lješnika ili badema ili keksa ili prezli, 4 ravne kašike meda,

2 kašičice ekstrakta vanilije ili badema,

2 kašike maslaca,

pola šolje kandirane narandžine kore.

 

Priprema :

 

  1. Ključalo mlijeko ili vodu preliti preko maka i šećera i miješati na niskoj temperaturi oko 20 minuta. Dodati ohlađeno u med, brusnice, orahe, ekstrakt, puter ili margarin i kandiranu narandžinu koru sitno isjeckanu.

 

  1. Ovo je osnova i može se držati u frižideru do 7 dana, fil se prekrije providnom prijanjajućom folijom. Za neka punjenja je dovoljna samo ova masa.

 

  1. Za neka se dodaju umućena bjelanca, na ovu količinu bi išlo 5 bjelanaca sa malo soli, umuti se u šaum i dodaje u smjesu, zatim se pune peciva ili štrudle.