Najčešće greške pri pripremu umaka za tjesteninu

po Vasa kuharica

Jedno od prvih jela koje ste vjerovatno naučili pripremati je tjestenina s umakom od paradajza. Međutim, ovo ukusno italijansko jelo mnogo je više od samog kuhanja tjestenine i podgrijavanja kupovnog umaka…

Nažalost, mnogo ljudi još se koristi pogrešnim navikama pripreme umaka od paradajza, saznajte o kojim najčešćim greškama se radi.

1. Koristite sirovi paradajz

Namažite paradajz maslinovim uljem, odrežite im dno i stavite na 20-ak minuta u rernu. To će pomoći otpuštanju šećera i kiselina, i dati im finiji okus.

2. Predugo kuhate umak

Kuhanje i miješanje koje traje cijelu vječnost – slika je koja se često povezuje s ukusnim umakom za tjesteninu, no pomalo je pogrešna. Nema potrebe da robujete nad običnim umakom – 5 ili 10 minuta na jakoj vatri dovoljno je da bi se svi sastojci povezali, a paradajz ostao dovoljno karameliziran.

3. Ne pržite bijeli luk na pravi način

Zagoreni bijeli luk najčešća je početnička greška, no učestala je baš kao i polusirov bijeli luk. Kako bi izbjegli ove greške, pričekajte da se ulje jako zagrije prije dodavanja bijelog luka, a zatim strpljivo pričekajte dok ne dobijete zlatnu boju i fini prženi okus.

4. Dodajete umak u tjesteninu

Skuhanu tjesteninu trebali bi ubaciti u tavu i još neko vrijeme kuhati s umakom. Ako dopustite umaku i tjestenini da se zajedno kuhaju nekoliko minuta, to će pomoći da se umak zalijepi za tjesteninu pa će svaki zalogaj biti jednako sočan.

 

Preporučujemo