Najhrskavija kožica: Pile u marinadi od narandže i meda

po Vasa Kuharica

U marinadi od narandže i meda pile postaje hrskavo i sočno, a najbolja je od svega korica puna soka od pečenja koja se jede prstima do zadnjeg slasnog komadića.

Sastojci:

2 kašike meda

2 kašike maslinovog ulja + za bijeli luk

1/2 kašičice dimljene mljevene paprike

kašičica čilija

so i biber

pile (oko 1.800 g)

grančica ružmarina

limun

sok 2 narandže

narandža

glavica bijelog luka

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
  2. U posudi pomiješajte med, maslinovo ulje, sok limuna i narandži, so, biber, čili i dimljenu papriku pa dobro premažite pile, ali ostavite kašiku marinade za kasnije.
  3. U unutrašnjost pileta stavite ruzmarin i oguljenu narandžu.
  4. Glavici bijelog luka odrežite vrh, nakapajte je maslinovim uljem pa omotajte folijom ili papirom za pečenje.
  5. Stavite pile u posudu za pečenje, a bijeli luk stavite na dno pećnice pa pecite oko 30 minuta.
  6. Ponovno premažite pile i pecite dok ne postane hrskavo i sočno, još oko 45 minuta.
  7. Pustite pile da odstoji oko deset minuta prije vađenja iz pećnice, a bijeli luk istisnite iz češnjeva i poslužite uz meso.

Savjet: Pile možete poslužiti s kuhanom rižom ili zapečenim povrćem s krompirom.

 

Preporučujemo