U marinadi od narandže i meda pile postaje hrskavo i sočno, a najbolja je od svega korica puna soka od pečenja koja se jede prstima do zadnjeg slasnog komadića.
Sastojci:
2 kašike meda
2 kašike maslinovog ulja + za bijeli luk
1/2 kašičice dimljene mljevene paprike
kašičica čilija
so i biber
pile (oko 1.800 g)
grančica ružmarina
limun
sok 2 narandže
narandža
glavica bijelog luka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
- U posudi pomiješajte med, maslinovo ulje, sok limuna i narandži, so, biber, čili i dimljenu papriku pa dobro premažite pile, ali ostavite kašiku marinade za kasnije.
- U unutrašnjost pileta stavite ruzmarin i oguljenu narandžu.
- Glavici bijelog luka odrežite vrh, nakapajte je maslinovim uljem pa omotajte folijom ili papirom za pečenje.
- Stavite pile u posudu za pečenje, a bijeli luk stavite na dno pećnice pa pecite oko 30 minuta.
- Ponovno premažite pile i pecite dok ne postane hrskavo i sočno, još oko 45 minuta.
- Pustite pile da odstoji oko deset minuta prije vađenja iz pećnice, a bijeli luk istisnite iz češnjeva i poslužite uz meso.
Savjet: Pile možete poslužiti s kuhanom rižom ili zapečenim povrćem s krompirom.