Najkremastiji prilog: Zapečeni pire krompir

po Senan Dervisevic

Isprobajte zapečenu verziju pire krompira zbog kojeg ćete zaboraviti meso na tanjiru. 

Ovaj odličan prilog napravite večer ranije ili ujutro jer je najukusniji kad odstoji nekoliko sati u frižideru.

Trebat ćete uložiti malo više truda nego pri pripremi klasičnog pirea, ali je idealan za vikend ili neku veću porodičnu proslavu.

Sastojci:

2 kg krompira

250 ml kiselog vrhnja

200 g krem sira

1 kašika soli

četvrtina kašičice mljevenog bibera

1 čehno bijelog luka

1 kaška rastopljenog maslaca

pola kašičice mljevene paprike

Priprema:

1. Kuhajte krompire u slanoj vodi otprilike 20 minuta.

2. Pomiješajte vrhnje, sir, so, biber i nasjeckani bijeli luk, dodajte krompir i napravite pire. Kad dobijete željenu teksturu premjestite ga u posudu za pečenje, prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.

3. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Prelijte maslac preko krompira i pospite mljevenom paprikom. Pecite otprilike 30 minuta i odmah poslužite.

Preporučujemo