Isprobajte zapečenu verziju pire krompira zbog kojeg ćete zaboraviti meso na tanjiru.
Ovaj odličan prilog napravite večer ranije ili ujutro jer je najukusniji kad odstoji nekoliko sati u frižideru.
Trebat ćete uložiti malo više truda nego pri pripremi klasičnog pirea, ali je idealan za vikend ili neku veću porodičnu proslavu.
Sastojci:
2 kg krompira
250 ml kiselog vrhnja
200 g krem sira
1 kašika soli
četvrtina kašičice mljevenog bibera
1 čehno bijelog luka
1 kaška rastopljenog maslaca
pola kašičice mljevene paprike
Priprema:
1. Kuhajte krompire u slanoj vodi otprilike 20 minuta.
2. Pomiješajte vrhnje, sir, so, biber i nasjeckani bijeli luk, dodajte krompir i napravite pire. Kad dobijete željenu teksturu premjestite ga u posudu za pečenje, prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.
3. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Prelijte maslac preko krompira i pospite mljevenom paprikom. Pecite otprilike 30 minuta i odmah poslužite.