Najprepoznatljiviji balkanski dezert: Napravite idealan sutlijaš

po Vasa Kuharica

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi “süt” što na bosanskom jeziku znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni dezert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

Sastojci:

200 g zaslađenog kokosovog brašna

100 g riže

1 l mlijeka

½ kašičice vanilinog ekstrata

¼ kašičice kokosovog ekstrata

125 ml slatke pavlake

Priprema:

1. U šerpu sipati mlijeko i kokos te pustiti da prokuha uz povremeno miješanje.
2. Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji tako jedan sat.
3. Iscijediti kroz cjediljku, ali pritiskajući kokos koliko god možete da što više iscijedite mlijeka iz kokosa. Kad procijedite mlijeko, trebali biste imati 1 l mlijeka, a ako nemate, naspite običnog mlijeka do 1 l.
4. Procijeđeno kokosovo mlijeko sipati ponovo u šerpu, pustiti da prokuha pa dodati rižu, kokosov ekstrakt i vanilin ekstrakt i kuhati na vrlo niskoj temperaturi dok se riža ne skuha i ne dobijete vrlo kremastu kao rižoto masu. Povremeno promiješati.
5. Skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen sutlijaš će biti vrlo gust kad se ohladi i može stajati oko 2 dana u frižideru.
6. Kada ga želite servirati najprije umutite slatku pavlaku u šlag, dodajte trećinu umućene slatke pavlake u pripremljen sutlijaš i spatulom umiješajte pavlaku i onda dodajte i ostatak umućene slatke pavlake i to sjediniti spatulom. Poslužiti hladno.

 

 

Preporučujemo