SVJEŽE ZAČINSKO BILJE

Miris i blagodati svježeg začinskog bilja, poput ruzmarina, bosiljka, majčine dušice, peršuna i origana, možete očuvati na način da ih zamrznete u posudicama za led.

Priprema:

Nasjeckajte bilje i stavite u otvore posudice te prelijte s maslinovim uljem i zamznite. Na ovaj način bilje će ostati svježe tokom cijele godine, a vama prilikom pripreme jela uštedjeti vrijeme jer je zamrznutu kockicu dovoljno ubaciti u jelo prilikom kuhanja.

Kockice sa sezonskim voćem odličan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode.

PESTO

Omiljeni pesto dodatak je jelu koji je uvijek poželjno imati u kući, ali onaj domaći nema dug vijek trajanja, zbog čega je ideja o zamrzavanju idealna.

Priprema:

Ostake pesta jednostavno kašikom prebacite u posudice za led koje ste prethodno premazali maslinovim uljem i zamrznite. Ovaj način uštedjet će vam vrijeme prilikom pripreme jela, jer dok se tjestenina skuha, kockice se odmrze, nakon čega ih je dovoljno umiješati u sos.

ČOKOLADA

Poželjna je u svakom obliku, a u zamrznutom je posebno zahvalna, kada želite ljetni napitak zasladiti s nečim posebnim.

Priprema:

Čokoladu sa što većim postotkom kakaa rastopite na pari i dodajte slatko vrhnje ( na 100 g čokolade stavite 100 ml slatkog vrhnja). Kada se ohladi, smjesu prelijte u posudice za led i stavite u zamrzivač. Kockicu možete dodati u mlijeko ili u sladoled.

PARADAJZ

Omiljeni ljetni sos možete napraviti u većoj količini i ostatak pospremiti u posudice za led.

Priprema:

Paradajz skuhajte u kipućoj vodi i ogulite mu kožu te izmiksajte u blenderu, dodajte malo šećera, soli i po želji bosiljak. Kratko prokuhajate i ohladite te prelijte u posudice za led. U dinstano povrće ubacite nekoliko kockica sosa ili ih dodajte u tjesteninu.

SVJEŽE ZAČINSKO BILJE

Miris i blagodati svježeg začinskog bilja, poput ruzmarina, bosiljka, majčine dušice, peršuna i origana, možete očuvati na način da ih zamrznete u posudicama za led.

Priprema:

Nasjeckajte bilje i stavite u otvore posudice te prelijte s maslinovim uljem i zamznite. Na ovaj način bilje će ostati svježe tokom cijele godine, a vama prilikom pripreme jela uštedjeti vrijeme jer je zamrznutu kockicu dovoljno ubaciti u jelo prilikom kuhanja.

Kockice sa sezonskim voćem odličan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode.

PESTO

Omiljeni pesto dodatak je jelu koji je uvijek poželjno imati u kući, ali onaj domaći nema dug vijek trajanja, zbog čega je ideja o zamrzavanju idealna.

Priprema:

Ostake pesta jednostavno kašikom prebacite u posudice za led koje ste prethodno premazali maslinovim uljem i zamrznite. Ovaj način uštedjet će vam vrijeme prilikom pripreme jela, jer dok se tjestenina skuha, kockice se odmrze, nakon čega ih je dovoljno umiješati u sos.

ČOKOLADA

Poželjna je u svakom obliku, a u zamrznutom je posebno zahvalna, kada želite ljetni napitak zasladiti s nečim posebnim.

Priprema:

Čokoladu sa što većim postotkom kakaa rastopite na pari i dodajte slatko vrhnje ( na 100 g čokolade stavite 100 ml slatkog vrhnja). Kada se ohladi, smjesu prelijte u posudice za led i stavite u zamrzivač. Kockicu možete dodati u mlijeko ili u sladoled.

PARADAJZ

Omiljeni ljetni sos možete napraviti u većoj količini i ostatak pospremiti u posudice za led.

Priprema:

Paradajz skuhajte u kipućoj vodi i ogulite mu kožu te izmiksajte u blenderu, dodajte malo šećera, soli i po želji bosiljak. Kratko prokuhajate i ohladite te prelijte u posudice za led. U dinstano povrće ubacite nekoliko kockica sosa ili ih dodajte u tjesteninu.