Napravite bolonjeze sos po ovom provjerenom receptu

po Senan Dervisevic

Predlažemo vam da pripremite bolonjez po ovom provjerenom receptu. Nećete se pokajati
.

Sastojci:

tri kašike maslinovog ulja

500 grama miješanog mljevenog mesa

jedna veća glavica luka

tri čena bijelog luka

dvije manje mrkve

dvije stabljike mladog celera

jedna tikvica

1,5 decilitra bijelog vina

vegeta, so, biber

pola litra pilećeg temeljca

tri decilitra paradajz sosa

jedna kašičica šečera

jedna kašika gustina

Priprema:

U dublju tepsiju usuti maslinovo ulje i popržiti prethodno isjeckani luk. Kada luk požuti dodati prethodno izblendano povrće i ostaviti da pusti vodu.

Nakon pet minuta dinstanja, dodati mljeveno meso i malo popržiti zajedno s povrćem. Zaliti vinom i pilećim temeljcem i pustiti da prokuva.

Potom ostaviti da se krčka nekih 35-40 minuta, zatim dodati paradajz sos i kašiku šečera. Posoliti, pobiberiti i dodati kašiku vegete. Kuhati još nekih 5 minuta.

Ukoliko je potrebno može se dodati malo gustina razmućenog u pola decilitra hladne vode da se bolonjeze sos malo zgusne.

Služiti uz špagete, njoke, pire krompir ili rižu.