Predlažemo vam da pripremite bolonjez po ovom provjerenom receptu. Nećete se pokajati
.
Sastojci:
tri kašike maslinovog ulja
500 grama miješanog mljevenog mesa
jedna veća glavica luka
tri čena bijelog luka
dvije manje mrkve
dvije stabljike mladog celera
jedna tikvica
1,5 decilitra bijelog vina
vegeta, so, biber
pola litra pilećeg temeljca
tri decilitra paradajz sosa
jedna kašičica šečera
jedna kašika gustina
Priprema:
U dublju tepsiju usuti maslinovo ulje i popržiti prethodno isjeckani luk. Kada luk požuti dodati prethodno izblendano povrće i ostaviti da pusti vodu.
Nakon pet minuta dinstanja, dodati mljeveno meso i malo popržiti zajedno s povrćem. Zaliti vinom i pilećim temeljcem i pustiti da prokuva.
Potom ostaviti da se krčka nekih 35-40 minuta, zatim dodati paradajz sos i kašiku šečera. Posoliti, pobiberiti i dodati kašiku vegete. Kuhati još nekih 5 minuta.
Ukoliko je potrebno može se dodati malo gustina razmućenog u pola decilitra hladne vode da se bolonjeze sos malo zgusne.
Služiti uz špagete, njoke, pire krompir ili rižu.