Napravite fenomenalan ručak: Pileći ražnjići u umaku od jogurta

po Senan Dervisevic

Ovo je jelo koje ćete zavoljeti na prvi pogled, a već prvim zalogajem će vam postati jasno da ste napravili fenomenalan ručak fantastičnog okusa i savršene sočnosti kojemu ćete se vrlo često vraćati i za koji će se uvijek tražiti bar komadić više. 

Sastojci:

pileći ražnjići

50 g riže

1 kašika maslinovog ulja

1/2 čajne kašičice origana

1/3 čajne kašičice bijelog luka u prahu

2 kašike limunovog soka

malo soli

1/2 manje glavica luka

1 krastavac

Za umak:

150 g čvrstog jogurta

1/2 kašičice vlasca

1 kašika limunovog soka

1/2 kašike maslinovog ulja

1/2 čehna bijelog luka, sitno narezana

Priprema:

U manjoj posudici pomiješati (s gornjeg popisa) maslinovo ulje, origano, bijeli luk u prahu, limunov sok i malo soli i ostaviti da stoji. U malo većoj posudi pomiješati sve sastojek za umak i njih pustila da stoje.

Meso ispecite klasično na gril tavi, a rižu skuhajte.

Krastavac ogulite pa njega i luk narežiti.

Meso, rižu i salatu stavite na tanjir pa pospite umakom iz manje zdjelice pa potom preko toga stavite umak s jogurtom. Jogurt da tu neku svježinu i kiselkastost ovom jelu, a začinsko bilje dodatnu aromu.

Jednostavno je za pripremu i gotovo za 15-ak minuta pa nema razloga da ne probate.