Sastojci:

pola šoljice maslaca,

1 šoljica šećera,

2 jaja,

1/3 šoljice kiselog mlijeka,

1 kašičica sode bikarbone,

1 kašičica soli,

1 šoljica zgnječenih zrelih banana,

1 šoljica brašna,

1 šoljica zobenih pahuljica.

Priprema:

1. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
2. Pouljiti pleh za pečenje (10 x 20 cm).
3. Staviti maslac, šećer, jaja, kiselo mlijeko, sodu bikarbonu, so, zgnječene banane i zobene pahuljice u posudu za miješanje. Dodavati brašno uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Hljeb peći 55 minuta.

Hljeb od banana je odličnog okusa, posebno ukoliko ga poslužujete toplog. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, a osigurava i umjerenu količinu vitamina i minerala.