Sastojci:
30 dag brašna za dizanje ili glatkog brašna,
3 jaja (sobne temperature),
6 kašika ulja,
3,5 dl mlijeka ili vode,
pola kašičice soli,
1 kašičica praška za pecivo.
Priprema:
- Kalup namažite uljem i stavite na stranu. Upalite pećnicu na 180 stepeni.
- U veću posudu ubacite sve suhe sastojke (brašno, sol i prašak) pa ih pomiješajte. 3. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko ili vodu i ulje. Potom mokre sastojke ulijevajte u posudu sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte kuhačom dok se sve ne poveže.
- Dobivenu smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite oko 45 minuta. Kada primijetite da bi hljeb mogao biti pečen, probodite ga čačkalicom u sredini i ako na njoj nema mokrih ostataka smjese hljeb je pečen.
Savjeti:
U hljeb možete dodati razne začine po svojoj želji ili ga pak obogatiti nekim sjemenkama. Također, možete i miješati različite vrste brašna. Na primjer, pomiješajte 15 dag bijelog i 15 dag raženog brašna.