Sastojci:
550 g brašna,
300 ml jogurta,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
1 kašičica sode bikarbone,
1 kašičicaa praška za pecivo,
ulje za prženje.
Priprema:
- Pomiješajte jogurt, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u frižider na 10 minuta.
- Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica.
- Loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjira i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi.
- Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepine slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće.